Meditation Class

Τμήμα Διαλογισμού, Yoga Nidra και Pranayama (ασκήσεις αναπνοών)

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Διαλογισμός

Η διαδικασία κατά την οποία αναπτύσσεται η αντίληψη, για να αναγνωρίζει πιο λεπτοφυείς αισθήσεις, με αποτέλεσμα το άτομο να γίνεται ένα με το θέμα του διαλογισμού. Ισορροπεί ο νους με τον εσωτερικό εαυτό. Επιτυγχάνεται μια εσωτερική σιωπή όταν ο νους είναι γαλήνιος στο παρόν και μόνο τότε ανακαλύπτει την αστείρευτη πηγή αγάπης, ειρήνης και χαράς που έχουμε. Τελικά αναγνωρίζει τον προορισμό του.
Η άσκηση του διαλογισμού έχει σκοπό την ηρεμία σώματος, νου και πνεύματος, εστίαση της προσοχής, συγκέντρωση για να καταφέρουμε να εστιαστούμε στους στόχους και να τους πετύχουμε.
Διαλογισμός είναι η διαδικασία που φέρνει το νου σε επαφή με τον εσωτερικό εαυτό αυτό που πραγματικά είμαστε (so ham).
Διαλογισμός οτιδήποτε μας ενώνει με το μέσα μας με τον αληθινό μας εαυτό οτιδήποτε καταφέρνει να σταματήσει τον καταιγισμό των σκέψεων και να ησυχάσει για λίγο το νου.
Μπορεί να είναι κινητικός, πχ περπάτημα, χορός, κολύμπι, με εστίαση του νου στο εδώ και τώρα, παρατήρηση και συγκέντρωση σε κάτι.
Το ανώτερο στάδιο του διαλογισμού είναι να καταφέρω να μείνω στη σιωπή και να ακινητοποιήσω σώμα και νου. Το μυαλό είναι το πιο δυνατό όργανο στο σώμα μας που δεν σταματάει ποτέ να κινείται ούτε καν όταν κοιμόμαστε. Οι Ινδοί το αποκαλούν “drunk mokey bitten by a scorpion”, δηλαδή παρομοιάζουν το μυαλό με  μεθυσμένη μαϊμού που την τσίμπησε σκορπιός.
Φανταστείτε πως μπορεί να είναι… Δεν υπάρχει αποτυχημένος διαλογισμός!
Φτάνει απλά να κάτσω για λίγο και να παρατηρήσω το νου, τις σκέψεις, τις εικόνες, τα συναισθήματα που προβάλουν χωρίς κρίση, χωρίς ανάλυση και ίσως πετύχω και μια στιγμή στο κενό.
Το σημαντικότερο είναι η παρατήρηση και η μη κρίση.

Pranayama

Η αναπνοή είναι η βασικότερη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, είναι μια λειτουργία που συμβαίνει από μόνη της χωρίς να χρειάζεται να τη σκεφτούμε. Η σωστή αναπνοή βοηθάει τόσο σε σωματικές όσο και σε ψυχικές ανισορροπίες.
Pranayama είναι οι τεχνικές ελέγχου και επέκτασης της αναπνοής, αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής στη γιόγκα.
Η pranayama αποτελείται από τις λέξεις prana & ayama/prana & yama.
Prana = ζωτική ενέργεια, μια δύναμη σε συνεχή κίνηση, άρα ο μόνος τρόπος για να την ελέγξεις είναι η παύση (kumbaka)
Αyama = επέκταση της αναπνοής
Yama = έλεγχος της αναπνοής
Στις τεχνικές αναπνοών λοιπόν, καθοριστικό ρόλο παίζει το κράτημα της αναπνοής (kumbaka).
Η αλλαγή της αναπνοής αλλάζει και την κατάσταση του νου.
Ο πιο άμεσος τρόπος να φέρουμε τον νου στο εδώ και στο τώρα είναι μέσω της αναπνοής. Η ήρεμη και βαθιά αναπνοή αντιστοιχεί σε έναν ήρεμο και καθαρό νου.

Yoga Nidra – the yogic sleep

Yoga = ένωση – επίγνωση | Nidra = ύπνος

Οπότε yoga nidra είναι ο γιόγκικος ύπνος ή ύπνος με επίγνωση.
Θεωρείται η ισχυρότερη τεχνική χαλάρωσης με σημαντικές εφαρμογές όπως οι πόνοι, νευρώσεις, φοβίες, στρες, αυτοάνοσα, αυπνίες, βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη της μνήμης και την αύξηση της δημιουργικότητας.
Χαρακτηριστικό της yoga nidra είναι η περιφορά της συνειδητότητας στο σώμα (nyasa).
Είναι μια συνειδητή φυσική συναισθηματική κ διανοητική χαλάρωση. Για να επέλθει απόλυτη χαλάρωση πρέπει να υπάρχει επίγνωση. Μία ώρα yoga nidra ισοδυναμεί με 4 ώρες ύπνου.
Σε αυτή την κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης έχουμε δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο εκεί φυτεύουμε την sankalpa.
Η sankalpa είναι μια απόφαση θετικής αλλαγής για τον εαυτό και τη ζωή μας. Σκοπός της sankalpa είναι να αυξήσει τη δύναμη της θέλησης και να καλλιεργήσει την αποφασιστικότητα.
Η διαφορά με το διαλογισμό είναι ότι είμαστε ξαπλωμένοι.

Meditation and Pranayama (1)
Meditation and Pranayama (2)
Meditation and Pranayama (3)
Meditation and Pranayama (4)

DO YOU Love MEDITATION?

Γίνε μέλος στο Vira Home Studio και απόκτησε προνόμια μαθημάτων

Περιηγήσου στη σελίδα με το πρόγραμμά μας και βρες το δικό σου ανάλογα με τις ανάγκες σου. Διάλεξε ανάμεσα σε μαθήματα γκρουπ ή personal, σε διαφορετικές μέρες και ώρες. Έχουμε σίγουρα ένα πακέτο που σε εξυπηρετεί. Αν όχι, είμαστε στη διάθεσή σου να συζητήσουμε για το προσωπικό σου πλάνο πρακτικής!
Ειδικά πακέτα φοιτητών – ανέργων.